Erotični romani

EL James: trilogija PETDESET ODTENKOV

Petdeset odtenkov – verjetno najbolj opevana erotična trilogija vseh časov. Pa je bila res vredna vse te hvale? Poglejmo kaj misli Knjižna polička. 😉

Kratka obnova:

Ko se neizkušena Anastasia Steele odpravi v Seattle, da bi intervjuvala milijonarja Christiana Greya, se ji še sanja ne v kaj se bo kmalu spustila. Christiana že ob prvem obisku popolnoma omreži, a se ne zaveda, kakšen je v resnici – zavožen v petdesetih različnih odtenkih. Njuna romanca se začne s podpisovanjem pogodbe med domom in podrejeno, a kmalu prerase v nekaj več. V drugem delu opazujemo kako Ana s svojimi dejanji spreminja Christiana, zgodbo pa začinita njegova bivša in Anin šef. Ob koncu tretjega dela pa nas čaka epilog, ki zaključuje naše spremljanje, zdaj že, zakoncev Grey.

Moje mnenje o knjigi:

Knjigo sem prvič prebrala tri leta nazaj, ko je bila takratni največji hit – vsi so govorili samo o njej. 😀 Že takrat mi je bila všeč, a se mi zdi, da sem takrat popolnoma drugače dojemala vse skupaj. Zdaj jo enostavno obožujem! Nisem in nisem je mogla odložit, tako da me je moj fant že malo postrani gledal. 😉 Torej, kar želim povedati je, da so mi knjige noro všeč. 😀 Vsakemu, ki mu omeniš Petdeset odtenkov, najprej pomisli na erotične prizore, a meni je bilo najljubše to, kako je Ana spreminjala Christiana. Iz zavoženega moškega, ki ni prenesel dotika, s slabo samopodobo in sadomazohističnimi nagnjenji, do moškega, ki je brezpogojno ljubil, ki se ga je lahko dotikala in se z njim ljubila.

Najljubši del mi je drugi, saj je v njem največ opisanega tistega odnosa med Ano in Christianom, ki mi je tako všeč. Tudi tretji mi je zelo ljub – poroka, malo napetosti zaradi Jacka, družina.. Ne maram pa prvega dela, preprosto mi je preveč “grob” ali kako bi se izrazila. Na živce mi je šlo prerekanje okrog pogodbe, Christian mi ni bil niti malo všeč, saj je bil pregrob… na kratko – ni mi bil všeč.

Komu knjigo priporočam?

Trilogijo bi priporočila predvsem malo starejšim osebam, ki razumejo stvari o katerih je govora. Jaz jih recimo 3 leta nazaj še nisem tako, kot jih zdaj. Bi pa rada predvsem odstranila tisto priponko, ki jo imajo, da so to zgolj erotične knjige. Kot sem že prej omenila, je dosti tudi razlage o medsebojnih odnosih, o težkih začetkih življenja in kam te lahko pripeljejo. Seveda moramo vse jemati nekoliko z rezervo, saj je vseeno to le knjiga in plod avtoričine domišljije, a določene trenutke lahko prezrcalimo v realna življenja. 🙂

Ocena: 8,9/10

(samo zaradi prvega dela 😉 )

Do naslednjič, K. 😉

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s