Mladinski roman

Tone Seliškar: BRATOVŠČINA SINJEGA GALEBA

Danes sem se odločila, da bom pisala o nekoliko starejši knjigi, slovenskega pisatelja Toneta Seliškarja. Zakaj? Zdi se mi pomembno, da Slovenci beremo tudi dela naših pisateljev.

Kratka obnova:

Dvanajstletni glavni junak Ivo, sam živi na Galebjem otoku, kjer mu ob strani stoji le stric Just. Nekega dne se na otok vrne Ivov oče, a ne za dolgo, saj kmalu po vrnitvi umre, Ivu pa zapusti le jadrnico imenovano Sinji galeb.  S pomočjo prijateljev se Ivo odloči obnoviti jadrnico kar pripelje do ustanovitve Bratovščine Sinjega galeba in njihovih nepozabnih doživetij.

Moje mnenje o knjigi:

Knjiga Bratovščina Sinjega galeba je knjiga o pogumu in tovarištvu. Svoj izvod sem dobila od očeta, ko sem bila v petem razredu osnovne šole. Takrat še nisem bila takšna ljubiteljica knjig, sploh pa ne tako starih, zato mi je oče, če jo preberem, obljubil nagrado. Na moje presenečenje sem ob branju uživala, saj je napisana v mladostnikom prijaznem jeziku. Ko sem prišla v šolo do učiteljice z namenom, da to knjigo obnovim za bralno značko me je kar malce pisano pogledala, a bila navdušena, da sem izbrala takšno knjigo. 🙂 Zdaj, ko sem jo po slabih desetih letih zopet brala mi ni bila nič manj všeč, kvečjemu še bolj, saj sem jo kot nekoliko starejša bralka drugače razumela, zato mislim, da je kakšno knjigo pametno prebrati večkrat. 🙂

Komu knjigo priporočam?

Priporočila bi jo vsem – mladim in nekoliko starejšim, saj mislim, da bo vsak našel nekaj kar mu bo všeč. Mladi se bodo lahko poistovetili z dogodivščinami glavnih junakov. Starejši bralci pa bodo v njej našli sporočila, ki jim lahko služijo tudi v resničnem življenju.

Ocena: 9/10 🙂

Do naslednjič, K. 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s